9. 9. 2011

Rise of the Planet of the Apes

Takže a máme tu prvú recenziu. Nebudem sem písať filmy, ktoré som videl postupne za sebou, ale budem preskakovať z toho dôvodu, že chcem napísať aj presný dátum, kedy som to videl. Nie všetky si ale pamätám a tak dátum budú mať len tie novšie. Upozorňujem, že nie na všetkých som bol v kine. Okrem toho nemôžem odporučiť čítať tieto recenzie ľudom, ktorí ten film ešte nevideli, pretože tu na 100% bude aj spoiler a nie jeden. Takže len na vlastné riziko.


Takže mojím prvým filmom je Rise of the Planet of the Apes (Zrodenie planéty opíc) na ktorom som bol v kine 11.8.2011.

Neviem koľko ľudí videlo staré filmy a som si istý, že určite sú aj taký, ktorý nevideli žiaden, ale ja som ich videl a vďaka tom som sa tešil na vyrozprávanie príbehu o tom ako to všetko začalo. Bol som milo prekvapený. 
Začína to celkom nevinne, Will Rodman (James Franco) je mladý, nadaný a aj úspešný vedec, ktorý sa vytvára liek na Alzheimerovu chorobu. Testuje sa na šimpanzoch na ktorých sú, ale aj isté vedľajšie účinky a to obrovské zvýšenie inteligencie. Keď však ochranka zastrelí jedno opicu na úteku, projekt sa zruší. Ale až potom sa dozvieme, že tá opica bola matkou a snažila sa len ochrániť svoje mladé. Opatrovateľ ani Will nemajú to srdce malú opičku uspať a tak si ju Will zoberie domov. Už čoskoro, ale zisťuje, že je Caesar veľmi inteligentný (Caesar- takto ho pomenoval Willov otec, tiež trpiaci na Alzheimera). Pri šarvátke Willovho otca so susedom, ktorého hrá mimochodom Dr. McKay (David Hewlett) do ktorej sa pripletie aj Caesar, musí dať William Caesara na súdny príkaz do takého domova pre opice. Je to vlastne útulok v ktorom jedného buchara hraje Malfoy (Tom Felton). Tento to zahral podľa mne skvele a myslím si, že vo väčšine filmov v ktorých bude hrať bude zápornou postavou. Tu bol skvelý záporák, ktorý dá sa povedať týral opice. No netrvalo dlho a Caesar sa dostal na čelo skupiny a stal sa vodcom svojej novej rodiny. Bol tam aj jeden orangutan, ktorého tvorcovia spravili na počesť orangutana Dr. Zaiusa z originálneho filmu. Takto to začalo, a pokračovalo to ako si viete domyslieť vzburou, ktorú na moje prekvapenie polícia nedokázala potlačiť. Ale zasa si treba uvedomiť, že opíc bolo veľa a boli veľmi inteligentné a silné. Takže je mi to jasné. Ten kto nevidel žiadny iný diel si určite myslel ako pekne to skončilo, pretože to bolo také, hm, srdcelomné. 

Moje vlastné postrehy, ktoré som si všimol v kine. pán David Hewlett, ktorý sa preslávil svojou úlohou Dr. McKaya v Stargate Atlantis nebol jediným hercom zo Stargate vesmíru v tomto filme. Jeden z policajtov, ktorý bol na Golden Bridge hral napríklad v Stargate Universe a v Stargate SG1 a jedná sa o postavu známu pod menom Varro (Mike Dopud).
Ďalej, ak ste videli film Planéta opíc (2001) tak ste si možno všimli to čo ja. V jednej scéne v Rise of the Planet of the Apes oznamovali v správach, že vesmírna výprava, ktorá mala ísť na Mars sa stratila a pokiaľ viem, tak sa znova objaví za pár rokov, kedy už na zemi bude minimum ľudí. Myslím si teda, že to je odkaz na film z roku 2001.

Dlho mi lámalo hlavu aj to, ako vlastne dokázali opice prevziať vládu, veď armáda by to na 100% potlačila. Ale film spravili skvelo a nič nenechali na náhodu. Druhá verzia lieku na Alzhaimera bola ešte horšia v tom, že to hneď bez testu na ľuďoch dali do sériovej výroby. Žiaľ, jeden človek sa nakazil a na následky zomrel. Aj to vysvetlili, prečo ľudia zomierajú a opice nie. Pretože opice majú silnejší imunitný systém. Takže, jeden nakazený dokázal nakaziť druhého, ktorý bol pilot a tak sa to celkom jednoducho rozrástlo po celom svete. Takže ok uznávam, ak nebudú žiadny ľudia v tom prípade opice ľahko získajú vládu nad Zemou.

Celkovo sa mi film páčil a ak by som mal hodnotiť čo aj spravím bude to:

8/10 (veľmi silných 8) 

Tak prvá recenzia by mala byť hotová je možné, že ju ešte budem upravovať ale pochybujem. Tak, ďalší v poradí by mal byť Cpt. America.


20.08.2011

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára